Asociația Tandem a lansat in România prima aplicație de GPS pietonal pentru persoane cu deficiențe de vedere – “Tandem Navigator”.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia “Blind Mobility Day“ si a avut loc între orele 11.00 si 16.00, în Foișorul Artelor din Parcul Alexandru Ioan Cuza (I.O.R.) În cadrul evenimentului de lansare, nevăzătorilor participanți le-au fost instalată aplicația Tandem Navigator pe telefoanele mobile. Apoi, un grup de voluntarilor bine instruiți î-au însoțit și familiarizat cu modul de utilizare al acesteia pe aleile parcului. Pe lângă demonstrațiile practice ale aplicației, au fost organizate ture cu biciclete tandem și chiar un concurs de mers foarte încet cu bicicleta. Evenimentul s-a incheiat cu doua mini-concerte în aer liber susținute de Nightloosers și Ada Milea impreuna cu Bobo (Fara Zahar).

Aplicația le permite nevăzătorilor să construiască trasee personalizate și apoi îi ajută, prin vibrații și semnale sonore, să parcurgă aceste trasee neânsoțiți. De asemenea, aplicația mai conține și 2500 de puncte de interes (treceri de pietoni, intrări în clădiri publice, etc), cartografiate cu aparate GPS de mare precizie, care pot fi folosite ca puncte de reper în interiorul unui traseu. Anul acesta vom mai adăuga și o rețea de 1500 de iBeaconi plasați în locații de interes public, care vor oferi, prin intermediul aceleiași aplicații, informații suplimentare despre aceste locații.” ne-a declarat Florin Georgescu, președintele Asociației Tandem și inițiatorul proiectului Tandem Navigator.

Asociația Tandem dezvoltă mai multe modele inovatoare de accesibilizare de exterior și de interior, cu rol de orientare și ghidare, pe care a început să le implementeze în mediul stradal, pe autobuzele RATB, și în stațiile de metrou.